WE CANTEEN

we canteen (2)Na een ochtend hard werken volgt de lunch, even weg van de pc. Voor de meeste werkenden en studerenden in Nederland volgt een gang naar de kantine of het restaurant. Het assortiment kun je wel uittekenen. Dezelfde witte en bruine bolletjes, kaas, ham, bekertje melk en de eeuwige kroket. Een vers sapje als je mazzel hebt. Variatie en vernieuwing is bij de meeste cateraars ver te zoeken. Kan dat niet anders? Ja dat kan! Maak kennis met: WE CANTEEN.

De bedrijfs- en onderwijscateringmarkt wordt gedomineerd door een handvol grote cateraars die vrijwel allemaal hetzelfde doen. Ze geven hun concepten allemaal flashy namen maar in feite komt het allemaal op hetzelfde neer: een vrij smakeloos en niet spannend, standaard assortiment. Als facilitair manager en als klant erger ik me daar al jaren aan, maar eindelijk gebeurt er eens iets nieuws in de cateringbranche.

WE CANTEEN is door Maaike en Charlotte opgestart uit onvrede met het weinig fantasievolle catering assortiment bij de Universiteit van Amsterdam waar ze studeerden. Tijdens hun studie hebben ze ook een tijdje in Singapore gestudeerd en zagen dat het ook anders kan. Daar maakten ze op de universiteit kennis met het fenomeen foodcourt. Een bonte verzameling van kleine lokale ondernemers die allen hun eigen specialiteit vers bereiden en verkopen. Daar heb je als klant een zeer ruime keuze en houden de cateraars elkaar scherp.

Afwisseling, iedere dag zelf kunnen kiezen wat je wilt eten. Ondernemers die om de paar dagen wisselen en bereiden waar ze het beste in zijn. Dat moest toch ook in Nederland kunnen? WE CANTEEN was geboren.

WE CANTEEN brengt kleine lokale ondernemers samen, die met elkaar gemeen hebben dat ze verse en duurzame producten bereiden en aan de man brengen. Afgelopen zomer zag ik dit voor het eerst in het bedrijfsrestaurant van het ABN Amro hoofdkantoor op de Zuidas. De vaste cateraar sloot een aantal dagen de deuren en gaf de keuken letterlijk over aan de lokale cateraars van WE CANTEEN. Maar liefst negen verschillende cateraars zorgden voor een zeer afwisselend cateringaanbod. Zelden zoveel reuring in een bedrijfsrestaurant gezien. Bij elke cateraar verschillende kleuren, smaken en geuren. Joeri Tandoeri met Indiase gerechten. Vis van Henry. Taji the Chef, een Japanner in traditionele kimono die met een enorm mes verse sushi bereidde. Een Surinaamse toko met broodjes hete kip en barra’s. Spaanse paella met zeevruchten en voor de wat traditioneler ingestelde klant verse sandwiches en tosti’s. Alles vers bereid, gezond en duurzaam.

Afgelopen week kwam ik ze weer tegen bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Daar vormen de cateraars van WE CANTEEN een aanvulling op het reguliere catering aanbod. Cormet, de vaste cateraar, doet zijn ding en wordt aangevuld door twee lokale ondernemers uit Nijmegen die steeds na een aantal dagen wisselen. Studenten enthousiast, ondernemers blij. Iedereen is zelfs zo enthousiast dat besloten is de proefperiode van vier weken op de HAN te verlengen. Dit vind ik nu echt een verrijking van het cateringlandschap. Ik zit op dit moment als facilitair manager niet op een klus maar als ik facilitair manager was, zou ik het wel (w)eten.

3 thoughts on “WE CANTEEN

 1. WE CANTEEN (Maaike) says:

  Bedankt Karin en Mary voor jullie reacties. Daar worden we bij van :-) Je hoeft niet te studeren om te kunnen aanschuiven hoor! We staan voorlopig met lokale cateraars uit Nijmegen nog op de HAN, de Hogeschool in Nijmegen. Iedereen is van harte welkom om langs te komen en heerlijk mee te lunchen!

 2. Karin van Kesteren says:

  Wat een mooi initiatief en heel gedurfd in deze markt! Als ik dit lees, heb ik zin om gelijk aan te schuiven. Jammer dat ik niet (meer) studeer…..

 3. mary van Boxtel says:

  Hoe herkenbaar en wat een prachtig concept hebben een paar innovatieve studenten bedacht.
  Dit bewijst maar weer eens dat de jeugd de toekomst heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>