inside oud

hét platform met eerlijke beeldverhalen uit de ouderenzorg

OVER ONS

Over Inside Oud

Vroeg of laat, direct of indirect, we krijgen er allemaal mee te maken, namelijk keuzes maken over de zorg voor jezelf, partner, vader, moeder, opa of oma. Voorbeeld: vader is overleden, moeder krijgt geheugenproblemen en last van angstaanvallen. Buurtbewoners zien haar regelmatig ’s nachts spoken. Zelfstandig wonen kan niet meer en je gaat als kind, samen met je moeder, op zoek naar een permanente oplossing. Maar hoe doe je dat? Eerst ga je in gesprek met je moeder. Vervolgens komt de keuze voor een bepaalde plek. Die keuze is vaak het moeilijkst. Wat zijn de opties? Particulier? Grootschalig? In een stad of in een dorp? Er zijn zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Iedere zorginstelling heeft een moderne website, maar die is (logisch) bedoeld om te verkopen. Bovendien heeft men vaak een ouderwets beeld van een verpleeghuis; lange gangen, luiers, tl-balken en te weinig personeel. Geen woonplek voor je moeder.

Met Inside Oud willen wij van Stichting Beeldzorg, een eerlijk beeld schetsen van de ouderenzorg. Wij willen kandidaat bewoners en hun achterban voorzien van goede informatie door middel van een onafhankelijk online platform, waar bezoekers verschillende woon-zorglocaties visueel kunnen ervaren.

In tegenstelling tot de websites van de diverse zorgaanbieders gaat het op dit platform vooral om de visuele en gevoelsmatige verschillen tussen locaties. Door een artistiek beeldverhaal krijg je een belevenis van een doorsnee etmaal binnen het diverse zorgaanbod in Nederland. Daardoor kun je als bezoeker van dit platform een betere keus maken en ook je beeldvorming betreffende zorglocaties aanpassen.

Het platform is nog volop in ontwikkeling. De komende maanden hopen wij zoekfuncties verder uit te breiden, zodat men ook op bepaalde thema’s kan zoeken. Tijdens ons jarenlange (beeldende) onderzoek kwam plotseling COVID-19, een lockdown, en mochten ook wij nergens meer naar binnen. Gezondheid gaat voor alles! De deuren staan inmiddels weer op een kier en we merken dat de vraag naar beeld weer toe neemt. Op het platform staan beeldverhalen die gemaakt zijn voor de pandemie en tijdens de pandemie. Omdat dit visueel wel iets verschilt (bijvoorbeeld door het dragen van een mondkapje, het houden van meer afstand etc) hebben wij besloten dit erbij te vermelden. Het is tenslotte geen normale situatie waar we nu met z’n allen in zitten.

Voor de zorgaanbieders hebben wij een aparte info pagina aangemaakt. Deelname vergroot namelijk jullie zichtbaarheid. Bovendien is fotografie een mooie tool om te kijken hoe het er binnen een locatie aan toe gaat. Meer info hier.

Over initiatiefnemer / Stichting Beeldzorg

De eerste baby die 130 gaat worden is waarschijnlijk al geboren. Een respectabele leeftijd.... Of niet? We willen allemaal wel ouder worden, maar liever niet ouder zijn. In de media zien we veel eenzame geranium-ouderen en het tegenovergestelde: blije Zwitserleven-ouderen. De beeldvorming is behoorlijk zwart-wit.

Stichting Beeldzorg streeft naar een genuanceerder beeld van ouderen(zorg). Dit doen we middels journalistieke fotoprojecten voor, mét en over ouderen. Inside Oud is hun eerste grote en langdurige project. Voor meer info over de stichting verwijzen wij jullie door naar hun website.

Wie is Romi Tweebeeke

Inside Oud werkt met een vaste fotograaf. Romi Tweebeeke (1989) studeerde in 2014 af als documentaire fotograaf aan de kunstacademie in Breda. Sindsdien is zij fulltime werkzaam als fotograaf en redacteur. Haar documentaire werkwijze maakt dat zij de normale, dagelijkse dingen, on-geposeerd in beeld weet te vangen. Ze komt alleen, goed voorbereid en stelt zich vriendelijk en onzichtbaar op. Haar werk werd eerder gepubliceerd in de Volkskrant, Trouw, NRC en andere media.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte worden gebracht als er nieuwe locaties worden toegevoegd? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht